Shaiful Azmi: Info : Telefon Pertama Di Dunia

Pages

Menjana Pendapatan Melalui Telefon Anda

Photobucket

29 November, 2011

Info : Telefon Pertama Di DuniaSemua orang mesti tahu kan apa fungsinya telefon........
Ada yang hitam putih
ada yang besar dan kecil
ada yang "touch Screen"
dan macam-macam lah kan........

Tapi mesti ada yang masih tidak tahu apa telefon tanpa wayar yang pertama di dunia

Jom Baca Artikel di bawah:


Telefon Pertama Di Dunia

Inilah telefon yg sebesar tutup tong sampah, tetapi telefon ini cuma mempunyai liputan setengah batu.

Dilihat dari segi design dan saiz, telefon pertama di dunia ini amat jauuuuhhhh berbeza sama telefon masa kini, yg cukup kecil untuk menyelinap di saku dan boleh menghubungi hampir kemana sahaja di dunia ini. Tapi dari sinilah telefon tanpa wayar bermula.

Sang pencipta sendiri, Nathan Stubblefield akhirnya diakui sebagai bapa teknologi telefon bimbit tepat 100 tahun selepas ia mempatenkan reka bentuk tersebut untuk sebuah "telefon tanpa wayar"

Nathan Stubbefield sebenarnya hanyalah petani tembikai biasa yg sangat menyukai IPTEK bahkan dia telah mencari radio sebelum Nikola Tesla atau Guglielmo Marcon tetapi radio yg dia temukan menggunakan frekuensi audio induksi, kerana radio induksi menyebabkan gangguan pada kawasan sekitarnya sehingga kalah popular dengan radio penghantaran yg di temui oleh Nikola Tesla atau Guglielmo Marcon.

Pada tahun 1902 petani tembikai ini datang dengan penemuan, setelah mengorbankan Setiap jam minit dan saat demi untuk membuat rangkaian telekomunikasi di kampung halamannya Murray, Kentucky. Dia mendirikan 120 kaki tiang di kebun, yg dapat memindahkan perbualan dari satu telefon ke telefon yang lain dengan menggunakan medan magnet. Dia menunjukkan penemuannya di alun-alun kota pada hari Tahun Baru 1902. Pada tahun 1908 dia mematenkan telefon tanpa wayar versi baru untuk berkomunikasi dengan kenderaan bergerak.

Malangnya telefon wayarles tidak berjaya dalam masa hidupnya, dia meninggal dengan keadaan miskin pada tahun 1928.

Tapi sekarang dia telah diiktiraf sebagai "Father of The Modern Mobile Phone", bahkan Virgin Mobile membuat page khas untuk menandakan ulang tahun penemuan Nathan Stubbefield di website rasmi nya.

Dah Baca???
Jadi dah tahu la kan..hehe
Like aja kalau suka........

Thank You 4 Reading My Entry Frenz...

0 Komen Yang Mantap:

Followers